Passar det med bergvärme i Stockholm?
Bergvärme är ett av de allra bästa sätten att värma upp sitt hus med. Detta av en rad olika anledningar. Först och främst så är det en fråga för ekonomin. Genom att borra, installera bergvärmepump och värma upp huset i Stockholm med lagrad energi från berggrunden - eller marken - så får man en möjlighet att sänka de årliga energikostnaderna med närmare 80%. Det gör naturligtvis en enorm skillnad för den egna ekonomin.
Bergvärme är dessutom miljövänligt. Man återvinner lagrad solenergi och skapar ett kretslopp som minskar utsläppen av Co2 med 97% om man jämför med fjärrvärme. Bergvärme är således en riktigt bra väg att bidra till en bättre värld - och där man samtidigt sparar pengar.
Passar då bergvärme i din villa i Stockholm? Det är långt ifrån säkert. Vissa områden har bättre förutsättningar än andra och vissa hus är bättre lämpade. I andra villor och områden i Stockholm så är andra uppvärmningslösning ett bättre alternativ. Dessutom finns en annan detalj också och den handlar om närhet till grannar.
Undersök dina förutsättningar för bergvärme innan
Gällande bergvärme så får man nämligen inte borra närmare än tjugo meter från en grannes borrhål. Det kan således skapa vissa problem i en större stad som Stockholm där hus-, villor och fastigheter ligger närmare varandra; borrar man för nära ett annat hål så kan effekten försämras av bergvärme.
Första steget till bergvärme handlar alltså om en undersökning kring huruvida det är möjligt att värma upp huset och om bergvärme i fråga verkligen är det bästa alternativet. Kontaktar du en installatör av bergvärme i Stockholm så kan den firman sköta undersökningen innan man - om svaren visar sig vara tillfredsställande - sätta igång med arbetet.
Vad talar mot bergvärme i Stockholm?
Det första som kan tala mot bergvärme som värmekälla är alltså att din tomt och ditt hus inte har optimala förutsättningar. Det andra som kan tala emot är din ekonomi. Det kostar pengar att installera bergvärme och detta även med rot-avdraget inkluderat i priset. Allt som allt - borrning, köp av bergvärmepump och installation av denna - så kan man räkna med en summa som ligger mellan 80-120.000 kronor.
Börjar det närma sig, eller överskrida, den senare summan så bör man också fundera på om det är värt det. Det finns andra möjligheter som förvisso inte ger samma effekt, men som ändå både är miljövänlig och ekonomiskt gångbara.
Bergvärme är en ren investering
Dock: låt inte den höga summan för installation vara avskräckande. Du kommer att tjäna pengar i längden, det handlar om en ren investering som normalt tar tio år innan den nått break-even. Redan från första dagen med bergvärme så sänker du dina kostnader.
Dessutom - och detta framförallt i Stockholm - så kan installerad bergvärme till en villa leda till ett avsevärt mycket högre slutpris i samband med en framtida försäljning. Många spekulanter söker aktivt efter sådana objekt.
Läs mer om bergvärme på https://www.bergvarmestockholm.com/.
Andra inlägg
- Rörmokare i Huddinge löser VVS-uppdrag
- Bergvärme i Sollentuna sparar energikostnader
- Bor du i Stockholm och är nyfiken på asbestsanering? Ta reda på mer
- Geoteknisk undersökning i Göteborg ger trygga byggen
- Takläggare behövs i alla väder i Katrineholm
- Fräscha upp med en källarrenovering i Stockholm
- Byggvärme för hållbara projekt
- Effektiv ventilation för ett hälsosamt inomhusklimat
- Betydelsen av exakt inmätning för dagens byggprojekt
- Betongentreprenörernas roll i samhällsbyggandet