Lägga shingeltak
Shingel är ett material som i stora drag påminner mycket om papp – skillnaderna är dock ganska många. Den största fördelen med att lägga ett shingeltak är priset, då shingel är väldigt billigt. Förutom det billiga priset tillkommer andra fördelar så som en väldigt lång livslängd och anpassning för skandinaviskt klimat.
Materialets utseende har förbättrats
Jämfört med många andra material man kan genomföra takläggningen med har shingel väldigt många fördelar. Kort sagt, och som nämnt i inledningen, är det förhållandevis billigt, väldigt hållbart och passar till nordiskt klimat. Förutom dessa fördelar är det dessutom relativt enkelt att anlägga själv.
En inte helt ovanlig missuppfattning bland svenskarna är att shingel skulle vara ett alternativ som inte ser särskilt bra ut. Det här stämde bättre in i förr i tiden – numera kan shingeltak dock se riktigt tjusigt ut. Så om en takläggning ska genomföras bör det här materialet definitivt övervägas.
Shingel finns i flertalet olika mönster och färger, så om man letar tillräckligt noga bör man förr eller senare hitta något som passar just det hustak man ska renovera.
Kontrollera att det klarar av hårda vintrar
En av de problem som kan uppstå med det här materialet, är att det inte alltid mår så bra av för mycket snö. Det bör därför kollas upp att just det shingelmaterial du investerar i är anpassat för hårda vintrar.
Det här beror såklart på var i landet man bor, bor i södra eller mellersta Sverige, Stockholm till exempel, är det här inte lika viktigt som om man bor i landets nordligaste städer. I Stockholm kan dock vintrarna variera ganska mycket, så även stockholmaren bör se till att shingelmaterialet klarar av mycket snö. Vintrarna i Stockholm kan dock inte mäta sig med riktiga Norrlandsvintrar – så precis som tidigare nämnt beror det mycket på var i landet takläggningen ska ske.
Påminner mycket om takpapp
Shingel och takpapp delar ett par fördelar – bland annat ställs det lägre krav på fysiken när själva takläggningen ska ske. Det här är då i jämförelse med andra tyngre material, så som betong eller tegel. Jämfört med att lägga betongpannor, är det ett ganska lättviktigt arbete att lägga taket med papp eller shingel.
Likheterna mellan shingel och papp slutar dock där, och det är mest på ytan som de både materialen påminner om varandra. I själva verket utgörs de av väldigt olika beståndsdelar. Shingel består nämligen av plattor som utgörs av mineralfiber, som sedan impregnerats med till exempel asfalt, som sedan har fått ett ytskikt av skiffer eller andra liknande material.
Andra inlägg
- Effektiv ventilation för ett hälsosamt inomhusklimat
- Betydelsen av exakt inmätning för dagens byggprojekt
- Betongentreprenörernas roll i samhällsbyggandet
- Att köpa gallerdurk – tips och råd
- Rörmokare på Östermalm med expertis
- Kontrollansvarig Göteborg – en viktig roll i byggprocessen
- Certifierade rörmokare på Värmdö
- Rörmokare i Solna – expert inom VVS
- Elektriker i Vasastan arbetar med säkerhet och effektivitet
- Elektriker i Södertälje för installationer i hem och företag