Fall inte från taket!
Om man är av sorten ”bra karl reder sig bäst själv” är det lätt hänt att man får en övertro på sin egen förmåga. Den som inte är höjdrädd och klarar av det mesta själv av reparationer och renoveringar, kan känna att det är väl ingen match att täppa till hålet i taket och täta det. Det är en bra tanke och att kunna göra det mesta själv på sitt hus är bara bra. Många kostnader kan sparas in genom att göra små reparationer själv. Dock är det några saker som det gäller att tänka på för att inte takarbetet ska bli en dödsfälla.
1. Säkerhetssele
När man går upp på taket är et viktigast att man bär en säkerhetssele och hjälm. Skulle olyckan vara framme tar säkerhetsselen över ifall man skulle trampa fel och komma på glid. Hjälmen för att skydda det viktigaste ifall man skulle tappa fotfästet och ramla på taket.
2. Ankarpunkt
En ankarpunkt någonstans på taket är viktigast för att säkerhetsselen inte bra ska vara för prydnadens skull Det kan vara bra att ha lite olika ankarpunkter ifall taket har en stor yta.
3. Nockräcke
Ett nockräcke är bra att ha på taket. Det är alltid bra att ha en ställning någonstans på taket där man alltid kan ta fast i för att kliva över saker och ting, eller för att kunna ha som ankatpunkt på olika ställen på taket.
4. Glidskydd
Ett glidskydd är det nedersta skyddet som du kan ha så att inte saker som är tunga ramlar ner på någon under taket och skadar eller i värsta fall dödarn någon. Denna ställning fästs i höjd med hängrännan och den hjälper till att se till att stege när kvar när du går upp och ner för den.
5. Skyddsräcke
Detta är på samma sätt som nockräcket, en ställning som är bra att ha för den som är uppe på taket och kunna ta tagit en säker punkt när man ska hämta upp material, öppna fönster eller takluckor eller annat.
6. Takstege
Här du ett brant tak är det bra med en stege som du kan kliva på på taket om du ska upp till exempel på skorstenen och behöver någonstans kliva på. Särskilt viktigt är det om taket är över 4 meter som hjälper en att komma upp på skorstenen.
7. Snörasskydd
Detta är till för att snön inte ska rasa ner från taket i stora massor, detta gäller kanske över ingången så att inte de stora snömassorna kommer ner där människor går, utan skyddas från att rasa över djur och små barn, till exempel.
För den med höjdrädsla – anlita någon annan
Om man är höjdrädd och känner att man absolut inte vill gå upp på taket och utföra allehanda tjänster, är det helt okej att anlita en professionell takexpert som kan ta sig upp och vet vad hon eller han gör uppe på ett tak och vet vad som behöver göras, hur råsponten ska sitta, hur säkerhetsprodukter ska sitta för att ge största möjliga säkerhet. Vill man kan man ”prenumerera på takarbeten, så kommer de när det är nödvändigt att reparera skador, eller bra renovera taket så att det håller längre och se över taket någon gång per år. Bara i Stockholm finns det över 100-tals takläggare som kan renovera tak. Då gäller det att välja någon som också är medveten om taksäkerhet och kan installera alla de säkerhetsprodukter som behöver finnas på ett tak för bästa möjliga taksäkerhet i Stockholm.
Andra inlägg
- Effektiv ventilation för ett hälsosamt inomhusklimat
- Betydelsen av exakt inmätning för dagens byggprojekt
- Betongentreprenörernas roll i samhällsbyggandet
- Att köpa gallerdurk – tips och råd
- Rörmokare på Östermalm med expertis
- Kontrollansvarig Göteborg – en viktig roll i byggprocessen
- Certifierade rörmokare på Värmdö
- Rörmokare i Solna – expert inom VVS
- Elektriker i Vasastan arbetar med säkerhet och effektivitet
- Elektriker i Södertälje för installationer i hem och företag