Dags för en golvslipning?

Det finns flera skäl till att man kan vilja göra en golvslipning. Till exempel kan det bero på att trägolvet har nått en hög ålder, att det har utsatts för väldigt hårt slitage eller att det helt enkelt behöver livas upp lite. Att ett trägolv behöver livas upp beror på flera saker, men främst kan det vara som en konsekvens av just hårt slitage och hög ålder. Detta oavsett om man bor i ett sekelskifteshus i Stockholm eller ett lantligt hem mer avlägset.

Sikta gärna på dammfri golvslipning

Många väljer att beställa en dammfri golvslipning idag. Detta eftersom det underlättar både för dig och för den som ska göra jobbet. En dammfri golvslipning är precis vad det låter som – en golvslipning där väldigt lite damm bildas. Ett vanligt bekymmer vid vanlig golvslipning är just allt damm som uppstår under arbetet.

Göra själv eller anlita en firma?

Det finns fördelar och nackdelar med att göra jobbet själv. Många väljer att göra det på egen hand just på grund av att det helt enkelt blir några tusenlappar billigare. Dock krävs det att man hyr rätt utrustning och att man läser på ordentligt innan, så att arbetet blir bra gjort.

Samtidigt behöver det inte alls bli särskilt dyrt med hjälp av rot-avdraget. Statistik från Skatteverket visar att allt fler väljer att använda sig av ROT, särskild då i Stockholm och kommunerna runtomkring Stockholm. Även vissa kommuner i Skåne och Västra Götaland är flitiga användare av avdraget, även om Stockholm och kommunerna däromkring ständigt toppar listorna. Oavsett om man gör det själv eller inte är det många, som tidigare nämnt, som föredrar dammfri golvslipning. Med en dammfri golvslipning blir både resultatet och arbetet lite roligare.

Hur vet jag om mitt trägolv tål en golvslipning?

Oavsett om du ska göra en dammfri golvslipning eller en ”vanlig” golvslipning, krävs ett tillräckligt tjockt ytskick för att jobbet ska kunna göras utan att förstöra golvet. Har det ett tillräckligt tjock ytskick kommer det dock att se ut som nytt när golvslipningen väl är utförd.

Efterbehandling

När ett golv väl är slipat brukar man efterbehandla det, till exempel med en snygg lack. Det är bra att stryka många lager lack på golvet för att få en stark och fin yta. Ofta räcker det dock att stryka på endast två lager, men det skadar inte att göra tre eller fyra påstrykningar. Samtidigt är det något man bör göra om man vet att golvet kommer att utsättas för hårt slitage. Om hårt slitage väntas är det bra att stryka på minst tre gånger med torktid mellan varje påstrykning.

26 Jun 2017